OMA鏂颁綔锛欰xel Springer鏂板洯鍖哄ぇ妤?/h1>

鏂囩珷鍑哄锛氭湭鐭?鈹?缃戠珯缂栬緫锛歛dmin 鈹?鍙戣〃鏃堕棿锛?020-10-15 17:28:58 鎴戣鍒嗕韩

Axel Springer鍑虹増闆嗗洟杩堝嚭浜嗕粠绾稿獟鍚戞暟瀛楀獟浣撹浆鍙樼殑姝ヤ紣锛岃€屽畠鍦ㄦ煆鏋楀洯鍖虹殑鏂板缓绛戯紝姝f槸杩欎竴杞彉鐨勮薄寰佷笌宸ュ叿锛屽苟灏嗗惛寮曚竴鎵规暟瀛楃簿鑻便€傝璁$殑閲嶇偣鏄竴绯诲垪闇插彴灞傦紝瀹冧滑涓€璧峰舰鎴愪簡涓€涓?ldquo;灞辫胺”锛屽湪寤虹瓚涓績鍒涢€犱簡涓€涓潪姝e紡鐨勮垶鍙帮紝涓€涓悜鍏徃鐨勫叾浠栭儴鍒嗕紶鎾兂娉曠殑鍦版柟銆?/span>
Axel Springer has launched a move from print to digital media. Its new building on the campus in Berlin acts both as a symbol and a tool in this transition - a building to lure the elite of (Germany’s) digital Bohemia. Bisected by a diagonal atrium that opens up to the existing Axel Springer buildings, the essence of the design is a series of terraced floors that together form a ‘valley’ that creates an informal stage at the centre - a place to broadcast ideas to other parts of the company.
 
OMA鏂颁綔锛欰xel Springer鏂板洯鍖哄ぇ妤糭3

 

鍗板埛鏈殑澶╂墠涔嬪鍦ㄤ簬锛屽畠浠ヤ竴绉嶅粔浠风殑銆佸疄浣撶殑銆佺壒鍒鏄撹幏寰楃殑鏂瑰紡锛屼綋鐜颁簡澶嶆潅鐨勯泦浣撳姫鍔涳紱鑰屽埌鐩墠涓烘锛屾暟瀛楀獟浣撲竴鐩存棤娉曟壘鍒扮被浼肩殑涓滆タ銆傚缓绛戜笟鐨勫姙鍏绫讳技浜庢姤涓氾紝涓嶅悓鏉ユ簮鐨勪俊鎭湪姝や骇鐢熷鏉傜殑缁勫悎鍜岄€夋嫨銆備綔涓哄缓绛戝笀锛屾垜浠綋浼氬埌浜嗙數鑴戝甫鏉ョ殑浼樺娍锛氶€熷害銆佺簿搴︺€佸钩婊戯紙鐨勫伐浣滄劅鍙楋級銆備絾鎴戜滑涔熼潰瀵圭潃鍙︿竴涓噸瑕侀棶棰橈細鍛樺伐鍜屼粬鐨勭數鑴戜箣闂寸殑鍏崇郴锛屽皢浠栧绔嬪湪涓€涓唴鍚戠殑“娉℃场”涓紝鏃犳硶杩涜闆嗗悎鎬х殑鎬昏銆?/span>
The genius of print is that it is a cheap, physical, hyper-accessible embodiment of a complex collective effort, for which so far the digital has been unable to find an equivalent. Architectural offices are similar to newspapers in that they produce complex assemblies and selections from radically different sources of information. As architects, we have experienced the advantages: speed, precision, smoothness. But we have also suffered one crucial consequence: the relationship between the worker and his computer, which isolates him in a bubble of introverted performance, inaccessible to collective overview.
 

OMA鏂颁綔锛欰xel Springer鏂板洯鍖哄ぇ妤糭4

 

鍦ㄤ紶缁熺殑鏂伴椈缂栬緫瀹ら噷锛屾瘡涓汉閮界煡閬撲粬鐨勫悓浜嬬殑鍔冲姩鍜岃繘姝ワ紝浠ュ強鍏卞悓鐨勭洰鏍囷細鍗曚竴鐨勮瘽棰橈紝浠ュ強缁熶竴鍙戠鐨勬渶鍚庢湡闄愩€傚湪鏁板瓧鍖栫殑鍔炲叕瀹ら噷锛屼笓娉ㄥ湴鐩潃灞忓箷浼氬墛寮辨墍鏈夊叾浠栧舰寮忕殑娉ㄦ剰鍔涳紝浠庤€屽墛寮辩湡姝g殑鍒涙柊鎵€蹇呴渶鐨勯泦浣撴櫤鎱с€?/span>
In the classical newsroom, each inhabitant was aware of the labour and progress of his colleagues and of the collective aim: a single issue, with the deadline as a simultaneous release. In the digital office, staring intently at a screen dampens all other forms of attention and therefore undermines the collective intelligence necessary for true innovation.
 
鍥犳锛屾垜浠璁′簡涓€绉嶅缓绛戯紝鍙互灏嗕釜浜虹殑宸ヤ綔杩涜浼犳挱銆佸叡浜€佸垎鏋愩€傛柊鍔炲叕澶фゼ鐨勪腑澶腑搴槸寤虹瓚鐨勬柊涓績銆傝璁″洿缁曚竴绯诲垪瀹ゅ唴闇插彴灞曞紑锛屽叡鍚屽舰鎴愪竴涓?ldquo;鏁板瓧灞辫胺”銆傚悓鏃讹紝姣忎竴灞備篃璁剧疆浜嗚鍥村悎鐨勪紶缁熷伐浣滅┖闂达紝寤朵几鑷冲鍐呯殑闇插彴銆傚缓绛戜腑鐨?ldquo;璋峰湴”缁忚繃鍨傜洿闀滃儚鍚庯紝褰㈡垚涓€涓笁缁村舰浣撶殑澶╂锛屽叡鍚屽洿鍚堣捣涓涵绌洪棿銆?/span>
We therefore have designed a building that lavishly broadcasts the work of individuals for shared analysis. The new office block is injected with a central atrium that opens up to the existing Axel Springer buildings - a new centre of the Axel Springer campus. The design was developed around a series of terraced floors that together form a digital valley. Each floor contains a covered part as a traditional work environment, which is then uncovered on the terraces. Halfway through the building, the valley is mirrored to generate a three dimensional canopy.
 

OMA鏂颁綔锛欰xel Springer鏂板洯鍖哄ぇ妤糭8

寤虹瓚涓紝鐩镐簰杩炴帴鐨勯湶鍙板舰鎴愯繛缁殑鍏叡绌洪棿锛屼负寤虹瓚瀹炰綋鐨勯儴鍒嗘彁渚涗簡鎵╁睍鍖哄煙锛屾彁渚涗簡鍙︿竴绉嶅姙鍏┖闂寸殑閫夋嫨锛屽彲鐏垫椿搴斿灏嗘潵鏁板瓧濯掍綋宸ヤ綔鐨勫彲鑳芥€с€?/span>
The common space formed by the interconnected terraces offers an alternative to the formal office space in the solid part of the building, allowing for an unprecedented expansion of the vocabulary of workspaces: a building that can absorb all the question marks of the digital future.
 

OMA鏂颁綔锛欰xel Springer鏂板洯鍖哄ぇ妤糭11

 

 

 

 

 

 

 

鍏紬鍙互鍦ㄤ竴妤煎ぇ鍫傘€佷細璁ˉ鍜屽眿椤堕厭鍚у叡涓変釜妤煎眰浣撻獙寤虹瓚銆傚湪浼氳妗ヤ笂锛岃瀹㈠彲浠ョ湅鍒板叕鍙哥殑鏃ュ父杩愪綔銆備竴灞傚鍩庡競寮€鏀撅紝鍖呭惈宸ヤ綔瀹ゃ€佹椿鍔ㄥ拰灞曡绌洪棿銆侀鍫傚拰椁愬巺銆?/span>
The public can experience the building on three levels - ground floor lobby, meeting bridge, and roof-top bar. The meeting bridge is a viewing platform from which the visitors can witness the daily functioning of the company and how it evolves. The ground floor contains studios, event and exhibition spaces, canteens and restaurants.

 
OMA鏂颁綔锛欰xel Springer鏂板洯鍖哄ぇ妤糭15

 

OMA鏂颁綔锛欰xel Springer鏂板洯鍖哄ぇ妤糭16

 

OMA鏂颁綔锛欰xel Springer鏂板洯鍖哄ぇ妤糭17
 
璇ュ缓绛戜綅浜嶼immerstrasse澶ц锛屽湪鐜版湁Axel Springer鎬婚儴鐨勫闈€傝繖鏉¤閬撲粠鍓嶅垎闅斾簡涓滆タ鏌忔灄锛屾槸鏌忔灄鏈€閲嶈鐨勫湴鐐逛箣涓€銆?/span>
The building is situated opposite the existing Axel Springer headquarters on Zimmerstrasse, a street which previously separated East and West Berlin, at one of the city’s most significant locations.
鏇村